Regulatorna pitanja

EMCS (kretanja trošarinskih proizvoda i kontrolni sustav) obvezan je za sve tvrtke koje se bave proizvodima uključene u Zajednicu  pod trošarinskom obvezom. Ovaj sustav uključuje informatizaciju praćenja trošarinske robe (alkohol i energetski proizvodi) koji se kreću pod suspenzijom dužnosti unutar Europske unije i stoga se temelje na outsourcing-u elektronskog trošarinskog dokumenta.

Gram-Mol je implementirao ovaj sustav razmjene u skladu sa zahtjevima poreznih organa. Detalje možete vidjeti na https://carina.gov.hr/istaknute-teme/e-carina/emcs/2478

 

Po pitanju energetskih proizvoda, potrebno je pribaviti različite vrste dozvola zavisno iz koje države u Europskoj Uniji dolazite. Obvezni ste pribaviti odobrenje za dostavu pošiljke. Ovo odobrenje izdaje odgovarajući porezni ured u Vašoj zemlji.

Kako ne bi došlo do odgode u pošiljci vaših proizvoda energenata (mineralnih ulja, naftnih derivate), predlažemo da nam pošaljete broj odobrenja zajedno s vašom narudžbom.

Za više informacija kontaktirajte naš customerservice.

Naša web stranica koristi kolačiće, koji se koriste za poboljšanje funkcionalnosti stranice.

Više

Uporaba kolačića na web stranica

Pravna osnova

Osnova je regulirana Zakonom o elektroničkim komunikacijama (NN 73/08, 90/11, 133/12, 80/13, 71/14, dalje u tekstu: ZEK). Gdje su defnirana pravila vezana uz korištenje kolačića, kao i tehnologije pristupa i pohranjivanja informacija, na računalima, te mobilnoj periferiji.

Što su kolačići?

Kolačići (HTTP cookie) su jednostavne tekstualne datoteke, odgovorne za pravilno funkcioniranje internet stranice, a služe za poboljšanje iskustva korisnika.

Kolačići uobičajeno sadrže preferirani jezik ili adrese, koje se pohranjuju u vašem pregledniku, svaki puta kada posjetite određenu internet stranicu. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici, što omogućuje prikazivanje informacija prilagođenih Vašim potrebama.

Pored funkcije poboljšavanja korisničkog iskustva, namjena kolačića može biti različita. Mogu se upotrebljavati za analizu ponašanja ali i za prepoznavanje korisnika.

Vrste kolačića, koje koristimo na ovoj web stranici

1. Nužno potrebni kolačići

Takvi kolačići omogućuju korištenje bitnih komponenti, potrebnih za pravilno funkcioniranje internet stranice. Bez tih kolačića većina usluga koje koristite na web stranici, ne bi radila ispravno, kao što su: prijava, kupovina...

2. Iskustveni kolačići

Takvi kolačići prikupljaju podatke o ponašanju korisnika na internet stranici, kako bi se poboljšale komponentne iste (npr. koji se dijelovi stranice najčešće posjećuju). Ovi kolačići ne prikupljaju podatke, putem kojih se može identificirati korisnik.

3. Funkcionalni kolačići

Takvi kolačići omogućuju internet stranici pohranjivanje postavaka na vaš preglednik, kao što su jezik, regija, ime... koji pružaju napredne peronalizirane značajke. Ovi kolačići omogućuju internet stranici praćenje vaših akcija.

4. Oglasni ili ciljani kolačići

Takve kolačiće načešće koriste marketinške i socijalne mreže (treće strane), kako bi vam prikazale više ciljanih oglasa, ograničavaju ponavljanje oglasa ili mjere učinkovitost kampanje. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje Interneta u marketinške svrhe.

Kontrola kolačića

Korištenje kolačića isključivo ovisi o vama, a uvijek ih možete ukloniti iz povijesti preglednika. Isto tako, na većini preglednika, možete isključiti opciju spremanja kolačića kroz postavke.

Upravitelj kolačića

Gram-Mol d.o.o.