REACH

Krajem 2006. Godine, Europski Parlament i Europsko Vijeće odobrili su REACH regulaciju vezano uz registraciju, evaluaciju, autorizaciju i restrikciju kemikalija. Regulacija je stupila na snagu 1.6.2007. godine s namjerom poboljšanja zaštite zdravlja ljudi i okoliša kao i poboljšanja pravnih okvira.

REACH zamjenjuje više od 40 različitih regulativa s jednim setom propisa. ECHA, Europska Kemijska Agencija je također osnovana. Zadužena je za vođenje centralnog registra kemijskih supstanci i procesuiranje novih unosa u registar.

REACH stavlja odgovornost na tvrtke koje proizvode ili plasiraju kemijske tvari ili pripravake na tržište u Europi, u količini koja odgovara jednoj toni godišnje ili više, za procjenu rizika koji proizlaze iz njihove uporabe i poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi se nosili sa svim rizicima koje je moguće identificirati tako što Agenciji dostave registracijski dosje za svaku supstancu.

Agencija će evaluirati zahtjeve za testiranjem kako bi se osiguralo da se ne rade nepotrebni testovi, posebno oni koji uključuju životinje.

REACH također predlaže autorizacijski sustav tako da supstance koje su od visokog rizika se pravilno prate i s vremenom zamijene. Ove supstance biti će uključene u Dodatak XIV.

Kada se uključe na listu, tvrtke iz industrije moraju dobiti odobrenje Agencije za nastavak korištenja ovih supstance. Europske vlasti također mogu postaviti restrikcije na supstance koje predstavljaju opasnost ljudskom zdravlju ili okolišu.

Proizvođači i uvoznici trebaju pružiti sve potrebne informacije kupcima da bi se prevenirali rizici I omogućilo sigurno korištenje supstance. Ovo bi se trebalo ostvariti kroz novi sustav klasifikacije i obilježavanja (etiketiranja) proizvoda (CLP Regulations) i Safety Data Sheets (SDS).

Neke supstance mogu biti izuzete iz nekih ili svih obveza prema REACH-u.
Obveza registracije na snazi je od 1.6.2008. godine. Tvrtke koje su se preregistrirale mogu imati koristi od duljeg perioda za registraciju. Datum registracije zavisi od raspona količina i opasnih svojstava supstanci. Posljednji preostali rok je 31.5.2018.

Gram-mol radi na REACH procesima već nekoliko godina. Naš cilj je nastaviti s dostavom proizvoda usklađenih s REACH regulacijom.

Naša web stranica koristi kolačiće, koji se koriste za poboljšanje funkcionalnosti stranice.

Više

Uporaba kolačića na web stranica

Pravna osnova

Osnova je regulirana Zakonom o elektroničkim komunikacijama (NN 73/08, 90/11, 133/12, 80/13, 71/14, dalje u tekstu: ZEK). Gdje su defnirana pravila vezana uz korištenje kolačića, kao i tehnologije pristupa i pohranjivanja informacija, na računalima, te mobilnoj periferiji.

Što su kolačići?

Kolačići (HTTP cookie) su jednostavne tekstualne datoteke, odgovorne za pravilno funkcioniranje internet stranice, a služe za poboljšanje iskustva korisnika.

Kolačići uobičajeno sadrže preferirani jezik ili adrese, koje se pohranjuju u vašem pregledniku, svaki puta kada posjetite određenu internet stranicu. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici, što omogućuje prikazivanje informacija prilagođenih Vašim potrebama.

Pored funkcije poboljšavanja korisničkog iskustva, namjena kolačića može biti različita. Mogu se upotrebljavati za analizu ponašanja ali i za prepoznavanje korisnika.

Vrste kolačića, koje koristimo na ovoj web stranici

1. Nužno potrebni kolačići

Takvi kolačići omogućuju korištenje bitnih komponenti, potrebnih za pravilno funkcioniranje internet stranice. Bez tih kolačića većina usluga koje koristite na web stranici, ne bi radila ispravno, kao što su: prijava, kupovina...

2. Iskustveni kolačići

Takvi kolačići prikupljaju podatke o ponašanju korisnika na internet stranici, kako bi se poboljšale komponentne iste (npr. koji se dijelovi stranice najčešće posjećuju). Ovi kolačići ne prikupljaju podatke, putem kojih se može identificirati korisnik.

3. Funkcionalni kolačići

Takvi kolačići omogućuju internet stranici pohranjivanje postavaka na vaš preglednik, kao što su jezik, regija, ime... koji pružaju napredne peronalizirane značajke. Ovi kolačići omogućuju internet stranici praćenje vaših akcija.

4. Oglasni ili ciljani kolačići

Takve kolačiće načešće koriste marketinške i socijalne mreže (treće strane), kako bi vam prikazale više ciljanih oglasa, ograničavaju ponavljanje oglasa ili mjere učinkovitost kampanje. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje Interneta u marketinške svrhe.

Kontrola kolačića

Korištenje kolačića isključivo ovisi o vama, a uvijek ih možete ukloniti iz povijesti preglednika. Isto tako, na većini preglednika, možete isključiti opciju spremanja kolačića kroz postavke.

Upravitelj kolačića

Gram-Mol d.o.o.